Krönika: Här är de bästa poddarna om mat | Jens Almqvist

Krönika: Här är de bästa poddarna om mat

10:e november, 2022
Sydsvenskan

Under 50 och 60-talet klev färgstarka personer som Julia Child in i rutan och blev megastjärnor. Sedan dess har otaliga kockar vandrat i hennes fotspår: Jamie Oliver, Tina Nordström, Zeina Mourtada och min absoluta favorit: den riviga danskan Camilla Plum, för att nämna några.

De är alla bubblande personligheter med förmåga att entusiasmera publiken. Ett leende, ett välregisserat “Åååååh va gott” eller en drös kompisar som trillar in för att provsmaka väcker lusten att laga precis exakt den där rätten hemmavid.

Mat på tv funkar kanon, genren förnyar sig ständigt och breder ut sig på längden och tvären över tablån. Mat i radio är en helt annan sak och genren för en jämförelsevis lågprofilerad tillvaro. Utan bild blir mediaupplevelsen endimensionell, för programledaren är det svårt att nå våra sinnen och därmed även att väcka lusten att laga och smaka saker. Hjärtliga försök att liva upp det hela leder till pinsamheter, som när reportern sticker in mikrofonen nära en hackande kocks skärbräda i ett desperat försök att illustrera vad som pågår.

Grejen med matradio är just avsaknaden av pangighet och distraktioner, bristen på inzoomade hjärtliga leenden vänds till en fördel. Att jobba utan doft, smak och bild är såklart svårt, men i radio erbjuds lyssnaren något annat värdefullt – möjligheten att delta fokuserat och att använda den egna fantasin. Det är drömmigt och sinnligt på sitt eget sätt, mysigt om man så vill.

Helt säkert är att genren gifter sig perfekt med korta och mörka dagar och här är ett gäng poddar som jag tycker att ni ska passa på att testa en ruggig söndag.

Klassiker:

Sveriges radio har sysslat med mat- och trädgårdsradio genom alla tider. Odla med P1 och Meny som sänds i samma kanal är klassiker som tuffar på och betar av ämne efter ämne, som exempelvis varför det är så sällsynt med svenska plommon i butik nu för tiden. Det är sån där easy listening radio som gärna kan få pågå i bakgrunden en sömnig söndag.

En uppstickare:

Alldeles nyss startade Lotta Lundgren och Tove Nilsson Jordkommissionen, en podd om odling och matlagning som följer trädgårdssäsongen. I stora drag är formatet en kombination av Odla och Meny men mer stramt producerat. Formatet känns modernt och personligt på samma gång. Ambition är att vara mer än en podd och på hemsidan finns både odlingsskola och receptarkiv. Kanon, men jag undrar varför de poserar med vita kläder, smycken och jordiga händer på pressbilden. Nu senast lyssnade jag på avsnittet om kompostering.

Gräv djupare: 

Om du är trött på att påta runt och istället vill gräva ett stort djupt hål rekommenderar jag The Food Programme. Det är som Meny i P1, men med (antar jag) en mycket större budget. Dan Saladino är britternas Tomas Tengby och honom skickar BBC 4 kors och tvärs över världen för att undersöka saker som hur världens vinproduktion påverkas av klimatkrisen. Jag spetsar öronen! I samma kategori finns Feeding Your Mind från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Kanske lite svårtillgängligt, men mycket kunnigt och rykande aktuellt. Det senaste avsnittet handlar om elsmart mat.