#1 Hello world | Jens Almqvist

#1 Hello world

13:e mars, 2025

Att skriva är viktigt för mig. Med start 2021 inledde jag ett samarbete med Sydsvenskan där min roll var att skriva 2800 tecken om vardagsmat varannan vecka. Initiativet var mitt, jag ville bidra med en vinkel på mat som inte satte
gastronomi – recept, kända kockar och restaurangrecensioner – i fokus. Det var utmanande och utvecklande eftersom jag aldrig hade skrivit för publicering i dagspress förut. På ett personligt plan såg jag projektet som en möjlighet att lära mig och utveckla hur stora rörelser inom mat kunde formuleras i ett rappt format med allmänheten som målgrupp.

Sedan några månader tillbaka skriver jag inte längre i tidningen, det var ett gemensamt beslut. Jag hade börjat känna mig låst i formatet krönika och var nyfiken på hur det skulle vara att skriva mer fritt, personligt och flödande utan att ha riktigt lika stort fokus på språket och antal ord. Innehållet, föreställer jag mig kan tala för sig själv om det får plats att breda ut sig.

Så detta är alltså min blogg, platsen där jag fortsätter skriva om mat ungefär en gång i månaden. Som läsare kan du förvänta dig åsikter och insikter från en person som drivs av samhällsutveckling och som tycker att det finns väldigt goda skäl att positionera fram mat som samhällsbärande. Och när jag säger mat menar jag inte vad som står på middagsbordet, utan allt som gör din middag möjlig: logistiken, bönderna, politiken, handlarna, att du har ett kök i din lägenhet. Jag kommer också fånga upp ämnen som har, är eller kommer bli aktuella och tipsa om det som har inspirerat mig den senaste tiden.

Eftersom detta är en nystart så har jag släckt ner de flesta av mina tidigare texter. Men, jag lämnar kvar ett par krönikor från Sydsvenskan av sentimentala skäl.

Hörs snart, Jens