Recept: refried beans på 20 minuter | Jens Almqvist

Recept: refried beans på 20 minuter

25:e februari, 2023
Recept
Featured

Refried beans är en vanlig mat i mitt kök. Det är snabblagat och gott. Bönorna jag använder brukar vara svarta och de kan antingen komma från burk (gärna en bra som exempelvis Bönland) eller från eget kok.

Till två portioner behöver du:

1 burk bönor eller motsvarande (ca 250 g) sköljda
1 lök, gul eller rosa
3 klyftor vitlök
Olivolja och/eller smör
Stor näve gröna blad som mangold, spenat eller liknande
Klick tomatpure
Kryddor: spiskummin, chilli, pepparkorn, korianderfrön, fänkålsfrön
Vatten att späda med
Salt

Gör såhär:

Värm en stekpanna på ca 1/2 maxvärme
Under tiden: hacka löken medelfint, skiva vitlöken
Slå i matfettet (ganska mycket) och låt löken och vitlöken gå mjuk
Under tiden:
1. Skölj och hacka mangold eller andra blad.
2. Mortla kryddorna, mängde efter smak (ta inte för lite)
När löken är mjuk lägg i kryddorna och tomatpure (i olika delar av pannan)
Låt gå en stund och tillsätt sedan bönorna, höj temperaturen till 7/10 maxvärme och slå i ett glas vatten
Låt nu vätskan koka ner ett par omgångar medan du späder med vatten, kanske under 5 minuter.
Stäng av plattan, lägg i bladen, rör runt och salta efter smak.

Servera med:

Exempelvis stekt ägg, en macka, kokt ris, potatis, avokado, chillisås och fint med färsk koriander men jag tycker inte det behövs.